Medewerker aan het woord: Wilger

Medewerker aan het woord: Wilger

16 juni 2022

Ken je Wilger Tuk? Deze Hardware-/Lead Engineer is inmiddels al 5 jaar werkzaam bij Yellax. Sinds mei 2022 neemt hij naast zijn werk ook de rol van Product Owner voor BeeFinity op zich. Tijd om hem iets beter te leren kennen via de rubriek ‘medewerker aan het woord’.

‘Inmiddels is het alweer zo’n 10 jaar geleden dat ik na mijn studie elektrotechniek en technische computerkunde aan de slag ging als tekenaar. Voornamelijk binnen de HVAC en zwembadtechniek. Kort daarna maakte ik de stap naar Hardware Engineer. En die functie past me goed. Ik geniet van de vele ruimte en vrijheid die ik heb om écht mee te helpen aan de elektrotechnische installaties, zonder dat iemand anders eerst het ‘denkwerk’ voor je doet. Zo ben ik betrokken van het bedenken hoe je het gaat maken, tot het uittekenen en een stukje werkvoorbereiding.

Na ongeveer 5 jaar ervaring bij verschillende bedrijven startte ik bij Yellax. Op verschillende kleine projecten, bij verschillende klanten en inmiddels ben ik al ruim 4 jaar voor dezelfde klant aan de slag. De eerste jaren draaide ik er mee met de andere hardware engineers en maakten we voornamelijk grote en complexe waterproductiesystemen. Sinds vorig jaar ben ik als Lead Engineer verantwoordelijk om projecten goed te laten verlopen. Het bestek uitzoeken, data verzamelen, het afstemmen met de klant en software engineers, zorgen dat de engineers alle benodigde informatie hebben om aan de slag te gaan en vervolgens het bewaken van de planning en projectkosten. Verder begeleid ik de Hardware afdeling, collega’s in de panelenbouw en bij installatie. We zoeken altijd naar manieren om een project of proces efficiënter te maken, bijvoorbeeld met onze software Typical Manager. Dat hangt af van de grote van het project, projectdruk, aantal herhalingen en de tijd waarin het af moet zijn en of er nog ruimte is in het budget.

Waar ik energie van krijg? De uitdagingen in projecten en het samenwerken met verschillende mensen over verschillende afdelingen heen. Samen bezig zijn met complexe systemen en vervolgens een kwalitatief hoge en goedwerkende installatie aan de eindklant afleveren. Om deze vervolgens zelf ook te kunnen zien. Dat is iets moois! Maar ook: sinds mei dit jaar vervul ik de rol als Product Owner voor BeeFinity. Een mooie nieuwe uitdaging die ik overneem van Herbert en goed kan combineren met mijn 3 dagen bij de klant.

Artikelbeheer kent voor mij geen geheimen. Dankzij mijn ervaring bij verschillende klanten heb ik er zelf jaren mee te maken gehad. Uren zoeken of rekeninghouden met onjuiste waarden, waardoor je tekening uiteindelijk niet meer goed klopt. Met deze kennis ga ik vol energie aan de slag. Samen met het team hopen we mooie stappen te maken en verminderen we de problematiek rondom de artikelbeheer in de maakindustrie.

En wat ik dan zoal doe? Op de dagen dat ik de ‘pet’ Product Owner draag, beginnen ik altijd met wat administratieve taken. Vervolgens is er een daily stand-up met het team, we werken volgens de Scrum methodiek. Verder verschilt het een beetje of er een refinement of retrospective gepland staat. Ik onderhoud het contact met de gebruikers en vertaal de wensen van stakeholders naar functionaliteiten binnen onze applicatie. We bepalen de roadmap en ik zoek uit wat nodig is om deze te halen. Daarop maak ik voorstellen en stem ik deze af met het ontwikkelteam. We vullen de backlog en aan de hand daarvan bewaak ik de roadmap. Door de veelzijdigheid tussen beide rollen blijf ik uitgedaagd. Ik kan de projectervaringen en -kennis overzetten naar BeeFinity, zodat de gebruikers daar profijt van hebben.

Het samenwerken tussen collega’s intern (bij Yellax) en extern (bij de klant) draagt veel bij aan mijn kennis. We blijven elkaar op technisch gebied versterken. Voor mij was het daarbij de grootste (groei)stap om van Tekenaar naar Hardware Engineer te gaan. De domeinkennis die je meeneemt uit projecten en het verschil in personen is uitdagend. Iedereen heeft een andere interpretatie, dus hoe vertaal je juíst dat stukje naar het ontwerp? Je bent echt bezig op detailniveau om het paneel te verbeteren. En door de vrijheid die je krijgt en de grootte en complexiteit van projecten heb je meer domeinkennis en kun je daarmee anderen ook verder helpen. Voor mij is de sleutel tot succes dan ook goede samenwerking; mechatronisch. Samen komen we tot het beste eindresultaat.

En waarom ik juist bij Yellax werk? We krijgen allereerst veel mogelijkheden tot zelfontwikkeling en doorgroei. Maar vooral: fijne collega’s. Het gevoel dat je krijgt als je bij Yellax binnenkomt is warm en familiair. Mijn werk is leuk, maar dat je er leuke collega’s bijkrijgt is toch wel een enorme plus!

Word jij ook onderdeel van Yellax?

Overige berichten

28 mei 2024

Medewerker aan het woord: Frank

Frank omschrijft zichzelf met een bescheiden glimlach: "Ik ben behulpzaam, leergierig en altijd secuur."...

Lees verder

10 april 2024

Waterschap Rivierenland standaardiseert: het succesverhaal van iWA

In een inspirerend gesprek met Saskia Dubbeldam, operator watersystemen in de Centrale Regiekamer bij...

Lees verder

06 februari 2024

Nieuwe release: Typical Manager 2024 - Sneller, intuïtiever en altijd beschikbaar!

Bij Yellax werken we dagelijks aan innovatie en vooruitgang. We zijn trots de lancering van Typical Manager...

Lees verder