Ontwerpdata structureren en ontsluiten bij EQUANS Maastricht-Airport

Ontwerpdata structureren en ontsluiten bij EQUANS Maastricht-Airport

18 augustus 2022

“Wij willen gestructureerde data en snel de juiste gegevens kunnen vinden”. Dit was de aanleiding van het team Building Automation bij EQUANS Maastricht-Airport om aan de slag te gaan met Typical Manager. We reisden af naar Maastricht voor een gesprek met Jo Pelzer, Building-Automation werkvoorbereider en Typical Manager gebruiker.

“Door mijn hobby, de vechtsport Taekwondo, startte ik met het maken van gestructureerde lijsten. Denken in structuren is namelijk erg belangrijk”, vertelt Jo. “Binnen EQUANS hebben we grote hoeveelheden ontwerpdata en ik wilde snel kunnen zoeken op een gestructureerde manier. Het liefst doe ik namelijk alles maar één keer. Eerder maakte ik hiervoor gebruik van Access, maar om de huidige database te vervangen startten we zo’n 3-4 jaar geleden met Typical Manager (toen nog als Engie). Dat was best even wennen, maar na een half jaar wisten we het zeker: dit systeem werkt goed en is gebruiksvriendelijk.”

EQUANS realiseert slimme, robuuste en duurzame oplossingen voor aansturing en besturing om inzicht te krijgen in de performance van gebouwen, infra en industrie. Het team Building Automation houdt zich bezig met de HVAC installaties binnen o.a. ziekenhuizen.
.

De implementatie

Jo richtte Typical Manager zelf in. “Ik legde alle objecten vast met data: pompen, afsluiters en kleppen met de juiste proporties. Ook legde ik de coderingsstandaarden goed vast. Eén keer fout, is honderd keer fout. Maar één keer goed is honderd keer goed. Gelukkig werd ik in dit proces ondersteund door iemand die veel inbedrijf stelt. Zijn kennis is ook vastgelegd in Typical Manager.”
.

Resultaten

EQUANS zet Typical Manager dagelijks in voor het verzamelen van data binnen uiteenlopende projecten. Maar ook voor het genereren van allerhande rapportages, waaronder IO- en kabellijsten. Jo: “We genereren een functielijst die naar de onderaannemers gaat. Zij gebruiken de data voor bijvoorbeeld Eplan-schema’s en andere output. Ook probeer ik de collega’s binnen Typical Manager te laten werken, in plaats van in Excel. Toch ligt het voor sommige collega’s nog voor de hand om te kopiëren vanuit oude projecten. Om hen zoveel mogelijk de voordelen te laten ervaren laat ik ze zelf de items opzoeken. Dat werkt.”

De voordelen van data gedreven werken wordt steeds meer ingezien. Door het gebruik van Typical Manager is zoeken een stuk eenvoudiger geworden. Ook is de kwaliteit van de data flink verbeterd vindt EQUANS. “De samenwerking bevalt van beide kanten bovendien erg goed”, vindt Jo. “Ik ben echt blij met de support vanuit Yellax. Lekker laagdrempelig, en altijd bereid te helpen!”

Momenteel komt er aansluiting van uit EQUANS Oisterwijk om TM te gebruiken en wel waarvoor het programma is ontworpen.  Zoveel mogelijk data op een plek te verzamelen en rapportages, e-plan tekeningen, software en documenten te genereren.

Overige berichten

28 mei 2024

Medewerker aan het woord: Frank

Frank omschrijft zichzelf met een bescheiden glimlach: "Ik ben behulpzaam, leergierig en altijd secuur."...

Lees verder

10 april 2024

Waterschap Rivierenland standaardiseert: het succesverhaal van iWA

In een inspirerend gesprek met Saskia Dubbeldam, operator watersystemen in de Centrale Regiekamer bij...

Lees verder

06 februari 2024

Nieuwe release: Typical Manager 2024 - Sneller, intuïtiever en altijd beschikbaar!

Bij Yellax werken we dagelijks aan innovatie en vooruitgang. We zijn trots de lancering van Typical Manager...

Lees verder