Zoeken van technische productdata, dat kan efficiënter!

Zoeken van technische productdata, dat kan efficiënter!

30 maart 2020

Als engineer heb je continu te maken met elektrotechnische producten (artikelen) tijdens het ontwerpen van de elektrotechnische installatie. Hierdoor weet je als geen ander dat het zoeken, vergelijken en selecteren van producten een tijdrovende klus kan zijn. Net als het aanmaken van nieuwe producten in bijvoorbeeld de CAD-database. Want via welke weg kun je het best opzoek gaan naar de productdata? Welke zoekcriteria levert het snelst resultaat op? En welke eigenschappen moeten we minimaal vastleggen bij het aanmaken?
..

Vandaag de dag

Op veel engineeringsafdelingen liggen vandaag de dag de papieren productcatalogussen nog op de bureaus. Met tussen de bladzijdes meestal de vele post-its en waardevolle aantekeningen op pagina’s waar vaak naartoe genavigeerd wordt.
Daarnaast zoek je ook veelvuldig online. Aan de hand van typenummers via Google of het downloaden vanuit een data pool. Regelmatig blijken hierin niet alle gegevens voorhanden. ‘Even’ aanvullen en de datasheet erbij pakken. Waar vond ik die sheet ook alweer? De tijd verstrijkt… Welke afspraken zijn er ook alweer gemaakt over de opbouw van omschrijvingen? En welke eigenschappen zijn essentieel om in te vullen? Ach, dat komt later wel! En hoe doen we dat met het 3D model?
.
De productdata binnen de organisatie wordt beheert over meerdere platformen en door verschillende personen. Met ieder hun eigen werkwijze en benamingen. Hierdoor zijn de werkwijze en de processen niet gestandaardiseerd en kost het aanmaken en zoeken naar artikelen erg veel tijd.
.

Waarom moeilijk doen met typenummers?

Op veel webshops zoeken we al jaren onze producten op basis van gewenste eigenschappen. Wanneer we bij bijvoorbeeld een bol.com opzoek gaan naar bijvoorbeeld een kinderfiets, dan filteren we op de wieldiameter, kleur, fabrikant en prijsklasse. Vervolgens blijven alleen die modellen over die voldoen aan opgegeven specificaties. Op basis van de verwachte levertijd kun je dan de keuze maken om voor die nét iets duurdere of juist de goedkopere te kiezen. Waarom hanteren we dit principe niet binnen de industrie?
.

Het resultaat van het een, is afhankelijk van het ander

Het zoeken op basis van eigenschappen is niet zomaar mogelijk. Want wanneer we vertrouwen op een filter met een producteigenschap als zoekcriteria, dan moeten we ook zeker zijn dat deze eigenschap is vastgelegd in de database. Een accuraat en betrouwbaar zoekresultaat is alleen haalbaar wanneer de data van goede kwaliteit is. Goede documentatie en beheer van productdata is hierom essentieel.

De praktijk leert dat het op een goede manier vastleggen van productdata vaak lastiger is dan van tevoren wordt afgesproken. Vaak worden er duidelijke afspraken gemaakt over het vastleggen van deze data, daar ligt het niet aan. Echter, wanneer de projectdruk oploopt en je moet als engineer nieuwe producten aanmaken, kan de volledigheid van het invullen van de data er soms bij in schieten. Om deze datakwaliteit wél te borgen en te zorgen dat de essentiële producteigenschappen worden ingevuld, is het classificeren van data in het leven geroepen.
.

Productclassificatie, hoe werkt het en hoe maakt dit het zoeken efficiënter?

Een classificatiemodel kan gezien worden als een framework of een guideline. Het model schrijft verschillende productgroepen voor, met daarbij standaard horende producteigenschappen. Neem bijvoorbeeld de productgroep ‘’installatieautomaat’’. Deze groep kenmerkt vaste eigenschappen velden, onder andere ‘aantal polen’, ‘aantal beveiligde polen’, ‘nominale meetstroom’ en ‘uitschakelkarakteristiek’ behoren tot deze productgroep. Voor kwalitatief goede data moeten deze waarden altijd zijn vastgelegd. Een circulatiepomp heeft op zijn beurt weer heel andere essentiële producteigenschappen die hiervoor gedefinieerd zijn.
.
De data wordt hiermee volgens een vaste structuur, op een uniforme manier opgeslagen. Hierom kan classificatie gezien worden als een keuring op de productdata. Enkel wanneer het aan de gestelde eis voldoet, is het van een garandeerde kwaliteit en is het goed genoeg om gepubliceerd te worden.
.
Het voordeel hiervan is dat iedereen direct weet in welke datavelden hij of zij de data moet invullen en later kan terugvinden. De data wordt immers altijd op dezelfde manier weergegeven. Dit maakt ook het slim inzetten van zoekfilters mogelijk. Hierbij worden geen typenummers meer gebruikt om de rest van de productinformatie te zoeken, maar de vereiste eigenschappen. Zo kan eenvouig een afweging gemaakt worden tussen de producten die voldoen aan de door jou opgegeven specificaties.

.

Kortom, er zijn nog veel stappen te maken op het gebied van goed artikelbeheer. Bij Yellax zijn we bewust van deze problematiek in de markt  en richten wij ons op verschillende manieren om het zoeken en beheren van elektrotechnische producten efficiënter te maken. Met de wensen en probleemstellingen vanuit de praktijk is BeeFinity ontwikkeld, waarbij je eenvoudig kunt zoeken, vergelijken en middels drag and drop producten kunt selecteren. Alle prodcutdata overzichtelijk op één plek, met de mogelijkheid om te koppelen met verschillende CAD en ERP-systemen.

.
Voor meer informatie of vragen willen we je graag uitnodigen voor een van onze webinars.

 

Meld je hier aan

Overige berichten

30 maart 2020

Eenvoudig genereren naar WinCC Unified

Regelmatig krijgt Yellax de vraag of we ervaring hebben met WinCC Unified, en het genereren van plaatjes...

Lees verder

30 maart 2020

MBSE: de evolutie van systeem engineering in de industrie

In deze blog nemen we je mee in de wereld van Model-Based Systems Engineering, en de impact ervan op...

Lees verder

30 maart 2020

De CSRD-richtlijn: waarom urgent voor machinebouwers?

Wie vooroploopt heeft een voorsprong. Dat geldt voor álle vlakken van je bedrijfsvoering. Binnen het...

Lees verder