Eenvoudig genereren naar WinCC Unified

Eenvoudig genereren naar WinCC Unified

16 november 2023

Regelmatig krijgt Yellax de vraag of we ervaring hebben met WinCC Unified, en het genereren van plaatjes en schermen met alle bijbehorende eigenschappen. Dit scheelt veel administratief werk, en daarmee tijd.

Traditioneel werd Siemens WinCC veel gebruikt voor het ontwikkelen van HMI-toepassingen, maar met de introductie van WinCC Unified heeft Siemens een nieuwe norm gezet. Laten we eens kijken naar waarom WinCC Unified de toekomst vertegenwoordigt ten opzichte van de traditionele WinCC-applicatie.
.

1. Modern en Gebruiksvriendelijk Ontwerp

Een van de opvallende verschillen tussen WinCC Unified en de traditionele WinCC is het ontwerp van de gebruikersinterface. WinCC Unified biedt een moderne en gebruiksvriendelijke omgeving voor het ontwikkelen van HMI-toepassingen. Het bevat geavanceerde grafische tools, meer flexibiliteit in schermontwerp en verbeterde mogelijkheden voor interactieve elementen. Hierdoor kunnen ingenieurs intuïtieve en aantrekkelijke HMI-schermen creëren die gemakkelijker te begrijpen zijn voor operators.

2. Schaalbaarheid en Flexibiliteit

WinCC Unified biedt een grotere schaalbaarheid in vergelijking met de traditionele WinCC. Dit betekent dat het geschikt is voor zowel kleine als grote projecten. Je kunt beginnen met een eenvoudige HMI-toepassing en deze geleidelijk uitbreiden naarmate de behoefte groeit. Hierdoor is WinCC Unified een geschikte keuze voor bedrijven van verschillende groottes en industrieën.

3. Integratie van IT en OT

Een van de belangrijkste trends in de industrie is de convergentie van IT (Informatietechnologie) en OT (Operationele Technologie). WinCC Unified sluit goed aan bij deze trend door de mogelijkheid te bieden om IT-technologieën en -protocollen te integreren in HMI-toepassingen. Dit opent de deur naar geavanceerde analyses, cloudconnectiviteit en verbeterde gegevensuitwisseling tussen systemen.

4. Cross-Platform Beschikbaarheid

WinCC Unified is ontwikkeld met cross-platform beschikbaarheid in gedachten. Dit betekent dat je HMI-toepassingen kunt ontwikkelen die draaien op verschillende apparaten, waaronder pc’s, tablets en smartphones. Operators kunnen daardoor toegang krijgen tot de HMI op de apparaten van hun keuze, wat de mobiliteit en flexibiliteit verhoogt.

Ook voor de engineer betekend dit dat hij schermen en schermitems direct kan hergebruiken tussen WinCC Unified PC applicaties en WinCC Unified HMI panelen.

5. Toekomstbestendigheid

Met de voortdurende ontwikkeling van WinCC Unified en de ondersteuning voor de nieuwste technologieën, is het een toekomstbestendige keuze voor HMI-ontwikkeling. Het stelt bedrijven in staat om hun automatiseringsinfrastructuur te upgraden en te profiteren van de nieuwste innovaties zonder de noodzaak van ingrijpende systeemwijzigingen.

6. Genereren van schermitems in WinCC Unified

WinCC Unified maakt gebruik van Openness, een functionaliteit die engineers in staat stelt om schermitems gemakkelijk in- en exporteren tussen TIA Portal en Excel.

Dit heeft de volgende voordelen:

  1. Eenvoud: Gemakkelijk de schermitems in- en exporteren van een scherm in WinCC Unified.
  2. Leesbaar: Omdat alleen de aangepaste parameters per schermitem weergegeven worden in Excel blijft het een overzichtelijk bestand. Dus geen ingewikkeld XML bestand, maar een overzichtelijke Excel bestand.
  3. Snel: Het in- en exporteren via deze wijze gaat aardig snel.
  4. Modulair: Er worden verschillende Excel bestanden aangehouden voor de verschillende schermen. Hiermee kan gemakkelijk alleen een bepaald scherm ingeladen worden.
  5. Veelzijdig: Bijna alle schermitems kunnen gegenereerd worden op een scherm. Van statische tekst tot aan IO fields of faceplates. Al deze items kunnen via deze wijze geïmporteerd en geëxporteerd worden.
  6. Cross-Platform beschikbaarheid: Zoals net in punt 4 van deze blog al benoemd zijn de schermitems voor de HMI panelen en de SCADA variant hetzelfde. Hiervoor kunnen dus dezelfde import/export files gebruikt worden.

Het in- en exporteren verloopt door een tool welke door Siemens aangeleverd is. Deze tool werkt via het Openness protocol. Deze functionaliteit is een krachtig instrument voor engineers, omdat het hen in staat stelt om snel en nauwkeurig schermitems te beheren en te hergebruiken, wat bijdraagt aan een efficiënte ontwikkeling van HMI-toepassingen.

Via Typical Manager kunnen deze Excel documenten ook zeer gemakkelijk gegenereerd worden. Zo is het ook mogelijk om vanuit Typical Manager al complete schermen met alle bijbehorende eigenschappen aan te maken. Daarnaast kunnen vanuit dezelfde database elektrotechnische schema’s, software, documenten en rapportages worden gegenereerd.

Meer informatie? Neem contact op!

Overige berichten

16 november 2023

MBSE: de evolutie van systeem engineering in de industrie

In deze blog nemen we je mee in de wereld van Model-Based Systems Engineering, en de impact ervan op...

Lees verder

16 november 2023

De CSRD-richtlijn: waarom urgent voor machinebouwers?

Wie vooroploopt heeft een voorsprong. Dat geldt voor álle vlakken van je bedrijfsvoering. Binnen het...

Lees verder

16 november 2023

De contextanalyse: de start voor een toekomstbestendig efficiënt ontwerpproces

Zet de stip op de horizon! Een toekomstbestendig en efficiënt ontwerpproces? De Context Analyse is het...

Lees verder