Panelshopautomation en andere ontwikkelingen

Panelshopautomation en andere ontwikkelingen

18 januari 2023

Wat is er nodig voor de ontwikkelingen op het gebied van paneelbouwautomatisering? Juist: goede productdata. De term ‘panelshopautomation’ hoor je daarbij steeds vaker. Tijd om de laatste ontwikkelingen te bespreken, want waar moet je op letten en wat zijn de uitdagingen?

Er is een groot tekort aan elektrotechnische vakmensen. De vergrijzing en lage instroom van elektrotechnisch personeel dragen daaraan bij. Een cruciale opvang voor dit tekort is paneelbouwautomatisering, maar de kwaliteit die we gewend zijn moet daarbij wel gegarandeerd worden. Voor engineers betekend dit: sneller, minder fouten in het ontwerp, beter en gerichter engineeren.

Mechanisch bewerken en draadconvectie

Het mechanisch bewerken van panelen is niet nieuw. Sommige klanten besteden dit uit aan leveranciers, anderen hebben zelf een CNC machine waarmee dit wordt gedaan. De laatste tijd gaat het ook steeds vaker over draadconvectie, dit is de volgende stap die genomen kan  worden. Het vraagt om veel meer gegevens vanuit het schema en is dus lastiger te realiseren. Veel bedrijven haken dan ook af vanwege de complexiteit en hoeveelheid uren die gemaakt moeten worden om deze stap te zetten.

Mechanisch bewerken kan op basis van een 2D aanzicht, voor draadconvectie heb je al snel een 3D aanzicht nodig.

Draadconvectie betekent trouwens niet dat er gelijk een bedradingsmachine moet worden aangeschaft. Wanneer de draden op maat gemaakt aangeleverd kunnen worden en deze volgens de bedradingslijsten aangesloten worden, vraagt dit al om veel minder kennis of ervaring van de paneelbouwers.

Drempels en het belang van goede productdata

Paneelbouwautomatisering en productdata gaan niet zonder elkaar. Goede productdata is cruciaal om de paneelbouwautomatisering goed tot zijn recht te laten komen. Denk hierbij aan aansluitbeelden, routingsrichting, boorpatronen (CNC data), aansluitgegevens, breedtes, hoogtes, dieptes, minimale en maximale aderdiameters, bron & doel informatie en nog veel meer. Schaalgrootte is echter vaak een drempel om nog niet te starten met paneelbouwautomatisering. Als je op jaarbasis te weinig dezelfde schakelkasten bouwt, is de ROI met betrekking tot paneelbouwautomatisering voor veel bedrijven nog niet interessant genoeg. Daarmee zie je ook dat machinebouwers of kleinere system integrators paneelbouw uitbesteden aan gespecialiseerde bedrijven.

Het belang van een goede standaard

Een goede elektrotechnische standaard zorgt ervoor dat veel  voorwaarden voor paneelbouwautomatisering geborgd zijn in de typicals: de stukken van het elektrotechnische schema zijn voorzien van variabelen. Dit vraagt om voordenken in plaats van nadenken. De nieuwe generatie denkt echter anders. Termen als digitalisering, iets maar één keer willen doen, voorbeelden zoeken en online revisies zijn heel normaal. Waarom heb je nog tekeningen nodig om te bedraden? Het is duidelijk, de wereld van paneelbouw verandert snel. En er gaat nog veel meer veranderen!

 

Eerder schreven we ook in samenwerking met Hoppenbouwers een item over het belang van goede productdata. Hierin lees je waarom het zo cruciaal is om artikeldata up-to-date te houden.

Overige berichten

18 januari 2023

Pre-engineering in de Industriële Automatisering van onschatbare waarde

In de wereld van industriële automatisering is de rol van pre-engineering binnen het engineeringsdomein...

Lees verder

18 januari 2023

Een krachtige oplossing voor het capaciteitsprobleem in electrical engineering

Werk je in een organisatie binnen de industriële automatisering? Dan ken je de uitdagingen: beperkte...

Lees verder

18 januari 2023

Eenvoudig genereren naar WinCC Unified

Regelmatig krijgt Yellax de vraag of we ervaring hebben met WinCC Unified, en het genereren van plaatjes...

Lees verder