De kracht van classificatie binnen de industrie

De kracht van classificatie binnen de industrie

14 september 2020

Heeft u ook een steeds grotere behoefte aan betrouwbare productdata? Productdata die uniform is vastgelegd en ook nog eens direct beschikbaar moet zijn? Producten zoeken, vergelijken en selecteren op basis van eigenschappen – zoals we dat ook in webshops gewend zijn – levert kansen en voordelen op. Productclassificatie is het framework hierachter dat deze manier van werken mogelijk maakt!
Aan de hand van een leuk voorbeeld dat bij iedereen tot de verbeelding spreekt, hebben we met onze collega’s het principe van productclassificatie uitgelegd in een vrolijke, korte video. In dit blog wordt het belang én de voordelen van productclassificatie verder uitgelegd.
..

Huidige knelpunten binnen de industrie

Het beheren van, en het zoeken naar het juiste elektrotechnische product neemt vaak (te) veel tijd in beslag, waarbij de productdata-kwaliteit vaak ondermaats en onbetrouwbaar wordt genoemd. Productdata wordt doorgaans over meerdere platformen beheerd en bewerkt door meerdere personen met ieder zijn eigen werkwijze. Processen zijn niet gestandaardiseerd, ontwerpinformatie ontbreekt om de juiste producten te selecteren, waardoor verkeerde producten besteld worden of wijzigingen blijven plaatsvinden gaandeweg een ontwerptraject.

Als je kijkt naar de industrie zien we dat er nog veel elektrotechnische producten vanuit catalogi gezocht worden, zowel in boekvorm als online. Boeken met papiertjes er tussen en online websites in de favorieten. Waarom wordt dit nog zoveel gebruikt?
.

Wat is classificeren?

Classificatie is een term die je misschien bekend in de oren klinkt. Je gebruikt het bijna iedere week. Particulier worden er steeds vaker producten besteld bij de welbekende webshops. Als we op zoek zijn naar een beveiligingscamera is het heel gewoon dat er gevraagd wordt of deze voor binnen- of buitengebruik is, de opslagcapaciteit, de resolutie, de kijkhoek en vele andere kenmerken. Op basis van het invullen van deze kenmerken worden de overeenkomstige producten gepresenteerd met informatie die relevant is om te weten of één van deze producten bij onze wensen past.

Classificeren is het vastleggen van productinformatie op een eenduidige vastgestelde manier. Van Dale omschrijft het als ‘rangschikking in klassen’. Een kenmerk beschrijft een eigenschap van een product, zoals het soort materiaal waarvan het is gemaakt, de afmetingen of de kleur van een product. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen alfanumerieke, numerieke en logische kenmerken.
.

Kansen voor de industrie

Producten (of artikelen) kunnen ‘automatisch’ geselecteerd worden op basis van kenmerken. Met goede productdata ben je in staat om ontwerpstandaarden te voorzien van kennisregels. Met behulp van bijvoorbeeld maintenance- en/of circulariteitskenmerken kunnen inzichten gecreëerd worden en kan een “onderhoudsbewust ontwerp” tot stand komen. Inzicht in de ‘Life Cycle Cost’ zal ertoe leiden dat de nu twee afzonderlijke werelden van ontwerp en maintenance steeds meer naar elkaar groeien. Hier liggen kansen, voor opdrachtgevers en opdrachtnemers.
.

Classificatie standaarden?

Binnen de industrie zijn er meerdere classificatie standaarden die worden toegepast. Een zeer bekende is ETIM, wat staat voor Europees Technisch Informatie Model (voorheen Elektro Technisch Informatie Model). ETIM artikelproductclassificatie is een logische en eenduidige rubricering van handelsproducten in verschillende productklassen, waarbij de selectieve productkenmerken in de klasse worden vastgelegd. Dit is mogelijk door gebruik te maken van productklassen, kenmerken, eenheden en grenswaardes die op een standaard manier zijn beschreven. Deze standaard wordt internationaal toegepast, en is een standaard voor productclassificatie voor de installatiesector, de bouwsector en de maritieme sector.
.

Datapools

De geclassificeerde productinformatie kan door de fabrikant worden aangeleverd aan datapools. Een datapool is een centrale plaats (website) waar de afnemers en groothandels data van producenten kunnen downloaden en direct kunnen importeren in hun systemen. 2BA is erg bekend binnen de industrie en werken volgens de filosofie van: één formaat, één standaard en één loket voor product- en handel gegevens. 2BA omvat momenteel 4 miljoen unieke producten van circa 1.000 verschillende fabrikanten. BeeFinity, een platform waarbij de community de elektrotechnische data beheert, heeft een naadloze koppeling met 2BA.
.

De voordelen van classificatie voor engineers

Classificatie voorkomt spraakverwarring, en maakt het mogelijk om op een standaard manier product- en handelsgegevens te identificeren en uit te wisselen tussen de diverse partijen. Hieronder zijn enkele voordelen opgesomd:

  • Hoge kwaliteit van productinformatie;
  • Snel en eenvoudig producten vinden;
  • op basis van kenmerken producten zoeken en selecteren;
  • Eenvoudig voorkeursproducten aangegeven;
  • Eenvoudig nieuwe producten muteren;
  • Vereenvoudigd productbeheer.
    .

Aanpak             

Benieuwd hoe je morgen zelf kan starten met productbeheer? Een voorstelaanpak is te vinden op https://www.beefinity.com/aanpak/

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met ons team of neem deel aan een van onze kennisdelingssessies.

Contact opnemen        Bekijk kennisdelingssessies

 

 

 

Overige berichten

14 september 2020

Eenvoudig genereren naar WinCC Unified

Regelmatig krijgt Yellax de vraag of we ervaring hebben met WinCC Unified, en het genereren van plaatjes...

Lees verder

14 september 2020

MBSE: de evolutie van systeem engineering in de industrie

In deze blog nemen we je mee in de wereld van Model-Based Systems Engineering, en de impact ervan op...

Lees verder

14 september 2020

De CSRD-richtlijn: waarom urgent voor machinebouwers?

Wie vooroploopt heeft een voorsprong. Dat geldt voor álle vlakken van je bedrijfsvoering. Binnen het...

Lees verder