De 5 belangrijkste voordelen van classificatie voor elektrotechnisch productbeheer

De 5 belangrijkste voordelen van classificatie voor elektrotechnisch productbeheer

16 maart 2021

Goed productbeheer (artikelbeheer) levert je veel op. Zeker in de elektrotechnische industrie waar veel draait om productkennis.

Is dat bij jouw organisatie goed op orde? Niet? Jullie zijn niet de enige! De elektrotechnische industrie in Nederland heeft al jarenlang veel moeite om de productinformatie en bijbehorende informatiestromen op orde te krijgen. En kampt daardoor met hoge beheers- en faalkosten en veel, heel veel, frustratie. Des te meer reden om het nú te veranderen. Classificatie van je productbeheer geeft je niet alleen uniformiteit, kostenbesparing en gemak. Het biedt je ook een enorme voorsprong in de markt.
.

Classificatie? Wat is dat? Classificeren van data is het vastleggen van productinformatie op een eenduidig vastgestelde manier. Classificatiestandaarden zijn zo opgezet dat ze in de hele keten kunnen worden toegepast. De zogeheten ketenstandaard. Van fabrikant tot eindgebruiker wordt deze notatie voor productdata gehanteerd. Gestandaardiseerde productgroepnamen en kenmerken beschrijven het product met zijn bijbehorende eigenschappen.

“Realiseer tijdbesparing en geef een kwaliteitsimpuls aan jouw (elektrotechnische)productdata”

 

De 5 belangrijkste voordelen van classificatie voor elektrotechnisch artikelbeheer:

  1. Snel zoeken, filteren en sorteren

    Met geclassificeerde data is het mogelijk om snel artikelen te zoeken. Op een moderne manier, net zoals je dit doet bij bijvoorbeeld bol.com. Niet meer zoeken op het typenummer, maar gewoon op basis van producteigenschappen. Artikelen met een UL-keurmerk of producten van een bepaalde fabrikant? Binnen één klik heb je ze. Op basis van het invullen van kenmerken worden de overeenkomstige producten gepresenteerd. Online zoeken wordt steeds eenvoudiger en waardevoller wanneer je op kenmerken kan filteren en sorteren. Dit principe van zoeken werkt alleen wanneer de productkenmerken ook altijd hetzelfde omschreven worden. Geclassificeerde data maakt dit mogelijk..
    .

  2. Vind sneller vervangers met geclassificeerde data

    Als je met geclassificeerde data werkt is het mogelijk om snel vervangers voor een uitlopend artikel te zoeken/vinden. Een motorbeveiligingsschakelaar met een bepaald instelbereik? Binnen een handomdraai heb je een vervanger gevonden. Wanneer het door jouw gekozen product niet meer leverbaar is zie je in 1 oogopslag een alternatief. Van dezelfde, maar ook van een andere fabrikant. Met geclassificeerde data is het ook makkelijk om meerdere elektrotechnische producten met elkaar te vergelijken. Door producten naast elkaar te zetten in een overzichtelijk vergelijkscherm, zie je eenvoudig welke kenmerken verschillend zijn. Goed beheer is daarbij cruciaal om snel de juiste vervangers te vinden. Met de komst van IoT, door innovaties zoals werkplaatsautomatisering en hogere eisen aan veiligheid, wordt de omloopsnelheid van artikelen alleen maar groter..
    .

  3. Genereer omschrijvingen voor uniformiteit

    Uniforme omschrijvingen zijn voor veel bedrijven een grote wens. Iedere fabrikant geeft een eigen omschrijving aan zijn producten. Deze komen in verschillende systemen, documenten en elektrotechnische schema’s terug. Deze omschrijvingen worden vervolgens door vrijwel ieder bedrijf vertaald naar een eigen kenmerkende productomschrijving. Echter, dit is lastiger dan gedacht; want welke kenmerken willen we ook alweer terugzien in de omschrijving? In welke volgorde zette we die? En gebruikten we hiervoor wel of geen hoofdletter? Kortom, dit kost veel tijd en frustratie. Door het automatisch genereren van omschrijvingen kan dit probleem opgelost worden. Hoe? Door een omschrijving per productgroep op te bouwen aan de hand van de toch al ingevulde gestandaardiseerde kenmerken. Op basis van geclassificeerde data!.
    .

  4. Genereer vertalingen

    Door gebruik te maken van een internationaal toegepaste classificatiestandaard worden productgroepnamen en kenmerken meertalig gestandaardiseerd. Door het toepassen van deze meertalige kenmerken in je productomschrijvingen zorg je direct voor eenduidige en uniforme vertalingen. Je bent geen tijd meer kwijt aan het vertalen van omschrijvingen of kenmerken..
    .

  5. Selecteer producten geautomatiseerd in het project

    Voor sommige nog ver weg, voor anderen al realiteit. Door gestructureerde data kunnen (elektrotechnische) producten automatisch geselecteerd worden op de parameters die gedeeltelijk vooraf zijn vastgelegd én project specifiek zijn. Voorbeeld: een frequentieregelaar voor het aandrijven van een transportband in het veld verschilt per toepassing vooral op de motorgegevens, zoals op de nominale spanning en het nominale vermogen. Door het slim gebruiken van classificaties kan er steeds slimmer gewerkt worden en kan er zelfs automatische selectie plaatsvinden.
    .

Wil je één of meerdere van deze voorbeelden graag in de praktijk zien? We geven wekelijks webinars waarin we onze kennis delen als het gaat om classificatie, beheerskosten van productdata (artikeldata). Ook vertellen we hoe je komt tot een kwaliteitsimpuls. We delen graag onze visie.

Schrijf je nu vrijblijvend in!

Overige berichten

16 maart 2021

Eenvoudig genereren naar WinCC Unified

Regelmatig krijgt Yellax de vraag of we ervaring hebben met WinCC Unified, en het genereren van plaatjes...

Lees verder

16 maart 2021

MBSE: de evolutie van systeem engineering in de industrie

In deze blog nemen we je mee in de wereld van Model-Based Systems Engineering, en de impact ervan op...

Lees verder

16 maart 2021

De CSRD-richtlijn: waarom urgent voor machinebouwers?

Wie vooroploopt heeft een voorsprong. Dat geldt voor álle vlakken van je bedrijfsvoering. Binnen het...

Lees verder